Csepegtető öntözés - tippek trükkök

 

Hogyan tervezzük meg, és építsük meg az öntöző rendszerünket, ami vizet és időt fog megtakarítani nekünk.

 

A csepegtető öntözés elve nagyon egyszerű: kis lyukakon keresztül a cső teljes hosszában, kis mennyiségű víz, lassan szivárog közvetlenül a talaj felszínére.

 

A hagyományos locsoló rendszerek egyik hátránya a jelentős vízveszteség, ami abból adódik, hogy amikor a vízcseppek szállnak a levegőben, sok víz elpárolog eközben. A csepegtető rendszer kevesebb vizet használ, mivel a víz közvetlenül oda jut, ahol arra a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.

 

A csepegtető öntözés előnyei

 

Vizet takarít meg – a tanulmányok szerint a csepegtető öntözéssel 30-50% víz takarítható meg a hagyományossal szemben.

Javítja a növekedést – a kisebb mennyiségű víz, hosszú ideig való talajba juttatása ideális a növények növekedésének. A csepegtető öntözés csökkenti a talaj eróziót és az ásványi anyagok gyors kimosódását a talajból. Mivel lassú a víz talajba áramlása, a víz mélyen be tud jutni a növények gyökér zónájába.

Kevesebb gyomnövény – mivel csak akkor öntözünk amikor kell, a gyomnövények kevésbé tudnak kifejlődni, magot hozni, szaporodni.

Időt takarít meg – a locsoló fejeket nem kell beállítani és mozgatni, mivel nincsenek. Időkapcsolóval egyszerűen automatizálható a kijuttatás ideje és időtartama.

Segít megelőzni a gombás fertőzéseket – ami nagyon gyorsan fertőz nedves körülmények között. A nedves fólia is terjesztheti a betegséget.

Könnyen alkalmazható – a csepegtető öntözés nagyon könnyen módosítható az adott körülményeknek megfelelően.

 

A legegyszerűbb csepegtető öntözési módszerek

 

Rajzoljuk le a kert és az udvar térképét, és rajzoljuk bele a növény-telepítések helyét, majd mérjük le a terület lefedéséhez szükséges cső hosszát, annak érdekében,  hogy a növény-telepítéseket teljesen lefedje a csőrendszer.

 

Csepegtető csövek

A csepegtető csövek szinte kiizzadják a vizet magukból az apró lyukakon keresztül. A vizet lassan és folyamatosan bocsájtják ki, a cső teljes hosszában, ami lehet akár a földre fektetve vagy mulccsal letakarva a felszínen. Ezek a csövek sárgaréz elemekkel vannak ellátva így könnyen csatlakoztathatók bármilyen szabványos méretű csőhöz.

A telepítéséhez csak fektessük le a földre a csöveket a növény-sorok közé, vágjuk méretre őket, és lássuk el őket a megfelelő szerelvényekkel, illetve záró fedelekkel.

 

Locsoló csövek (?)

A locsoló csövek  vizet permeteznek a levegőbe. Lapos tömlők, perforációkkal a teljes hosszukban. A csepegtető öntözési hatás elérése érdekében fordítsuk a föld felé így a vízpermet közvetlenül a fölre fog jutni.

A csöveket könnyű telepíteni: csak helyezzük a földre, és kössük a víz ellátó rendszerre őket. Mivel laposak, ezért nehezebb szűk kanyarokat létrehozni velük. A permet talajeróziót is tud okozni ha túl erős a nyomás.

 

Csepegtető öntözés kitek

Előkészületek

Mérjük meg azt a területet, amit be szeretnénk locsolni. Fontos, hogy az egy szakaszban  lefektetett csepegtető cső hossza ne haladja meg a 120 métert. Jegyezzük fel hogy hány elosztóra, könyökre, stb lesz szükségünk.

Az összetevők

vízszűrő

víznyomás-csökkentő

csepegtető cső

könyökök, elágazók

automata időzítő ( ha szeretnénk )

 

Csepegtető öntözés tippek

Mielőtt lefektetnék a csöveket hagyjuk őket a napon, hogy felmelegedjenek, így könnyebb lesz a munka velük.

Csökkentsük a z öntözési igény alacsony sövény telepítésével. A gyengébb szél, csökkenti a párolgást.

Ne locsoljuk túl a növényeket! 25 mm víz hetente elegendő a növények normális növekedéséhez. Azt ki kell kísérleteznünk, hogy ehhez a mennyiséghez mennyit kell üzemeltetnünk a csepegtető rendszert. Jobb ha a víz mélyre jut, de ritkán, mintha csak a felületre jutna, de sűrűbben. Ez aranyszabály!

Jobb ha a csepegtető csöveket a felszínen hagyjuk, és nem ássuk a földbe. Könnyebb áttelepíteni őket és könnyebb a növény ápolás is, ha tudjuk hol van a csövezés. Ha mégis elásnánk a csöveket, csináljuk egy ábrát róla, hogy pontosan hol fekszenek a területen.

Ha hidegebb klímán élünk, víztelenítsük a rendszert a tél beállta előtt. Egyszerűen vegyük ki a végzáró kupakokat és víz ki fog folyni. A többi alkatrészt helyezzük fagymentes helyre.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-koi-ontozestechnika.blog.hu/api/trackback/id/tr8114767042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fekete Koi Öntözéstechnika Blog

Címkék

süti beállítások módosítása